ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50€ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50€ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Καλάθι 0

Η αυθεντική αγιορείτικη συνταγή για πρόσφορο



Το Πρόσφορο είναι το ψωμί που προσφέρουμε στον Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Μαζί με το κρασί, ως Τίμια Δώρα (άρτος και οίνος), προτού μεταφερθούν με τη Μεγάλη Είσοδο στην Αγία Τράπεζα, τοποθετούνται στην Πρόθεση (προ + τίθημι = προθέτω), όπου με την τελετή της Προσκομιδής θα προετοιμασθούν για τη Θεία Λειτουργία.Στην Προσκομιδή τμήματα του Προσφόρου θα τοποθετηθούν τελετουργικά στο Δισκάριο και λίγο κρασί στο Άγιο Ποτήριο.Το στρογγυλό σχέδιο του Προσφόρου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας, απ’ όπου προήλθε (γεννήθηκε) ο μονογενής Υιος της. Πάνω στο Πρόσφορο υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, που σχηματίζεται από σφραγίδα.

Συστατικά

  • 1500 γρ. αλεύρι χωριάτικο σταρένιο (κίτρινο)
  • 800 ml νερό χλιαρό (21-30 °C)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. προζύμι
  • 1 ειδική σφραγίδα για πρόσφορα 17cm 
  • 1 ταψί αλουμινίου (26-28 εκ διάμετρο)
  • 1 ζυγαριά κουζίνας 
  • 1 οδοντογλυφίδα


Φούσκωμα για 3-6 ώρες (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου).

Προθέρμανση του φούρνου για 15′ στους 180°C
Ψήσιμο στους 180°C, 50-60 λεπτά (όχι στον αέρα!).

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μία σκάφη προσθέτουμε τα 800 ml νερό, το αλάτι και διαλύουμε μέσα το προζύμι. Προσθέτουμε περίπου 500 γρ αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία κουτάλα (μέχρι να γίνει πηχτό σαν μουστάρδα). Σκεπάζουμε την σκάφη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες (μέχρι να βγάλει φυσαλίδες). Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε με περίπου 20′ (λέγοντας την ευχή*).

Αφαιρούμε 300 γρ. ζυμάρι (προζύμι) και το βάζουμε σε ένα τάπερ για την επόμενη εβδομάδα. Με την ζυγαριά χωρίζουμε το πρόσφορο σε 2 μέρη. Το ένα 1200 γρ και το άλλο 800 γρ. Το μεγάλο κομμάτι το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μπάλα, στη συνέχεια το παίρνουμε το απλώνουμε στην φόρμα μέχρι να εφάπτεται με τα τοιχώματα.

Με ένα βρεγμένο πινελάκι ζαχαροπλαστικής βρέχουμε το πάνω μέρος του κομματιού που απλώσαμε στην φόρμα. Στην συνέχεια παίρνουμε την μικρή μπάλα (800γρ) την τοποθετούμε πάνω από το βρεγμένο κομμάτι και την απλώνουμε ομοιόμορφα (ακτίνα περίπου 17 εκ), ώστε να γίνει το πρόσφορο διώροφο. Στην συνέχεια σφραγίζουμε με δύναμη το πάνω κομμάτι ώστε να ενωθούν. Αφήνουμε την σφραγίδα για 3 λεπτά πριν την αφαιρέσουμε. Κάνουμε 24 τρύπες με την οδοντογλυφίδα, για να φεύγει ο αέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180°C (όχι στο αέρα). Τυλίγουμε το πρόσφορο με μια πετσέτα, το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.

*Προσευχή προσφόρου: Κύριε Σὲ εὐχαριστῶ γι᾿ αὐτὴν τὴν ἅγια ὥρα, ποὺ μὲ τὰ ἁμαρτωλά μου χέρια μὲ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα Δῶρα τῆς ἀγάπης Σου. Σὲ παρακαλῶ κατάπεμψε τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ Δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σου θυσιαστήριο. Καὶ σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθῇς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἄβελ, τὴ δοξολογία τῶν Ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστοῦ τὴν μετάνοιαν. Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε εὐσυνείδητα. Ἀμήν.


Πηγή: www.diakonima.gr
Φωτογαρφία: www.iellada.gr



Νεότερη δημοσίευση